2017.10.21-22 Szkolenie w TPN, 2017.10.21-22

Sebastian Korczyk - Krakowski mKlub Taternictwa Jaskiniowego
Mikołaj Korczyk - Sekcja Młodzieżowa
Wacław Michalski
Bardzo intensywny wyjazd kursowy, spotkały się wszystkie trzy nasze kursy. Dołączyło też kilka osób towarzyszących. Odbyło się szkolenie z panem Janem Krzeptowskim z TPN. Mieliśmy manewry linowe z autoratownictwa i technik linowych. Kurs O z reprezentacją trzech osób miał egzamin. Kurs W próbował się ratować z opresji a kurs najnowszy szlifował techniki łażenia po linach. Wieczorem miał miejsce wykład Sebastiana z historii speleologii w Polsce. W niedzielę odbyły się dwie wycieczki speleo: część próbowała zlokalizować jaskinię za Murem w Dolinie Miętusiej a część zwiedzała jaskinie Śpiących Rycerzy. Pogoda mimo kiepskich prognoz wytrzymała. Dziękujemy wszystkim kursantom za zaangażowanie w zajęcia. Kursowi O gratulujemy, komisja stwierdza prawidłowe przygotowanie i waszą "jaskiniową samodzielność" Niewielkie uwagi do poręczowania są kwestią warunków indywidualnych w jaskini. Jako ostatni punkt naszego egzaminu liczę na wielką akcję jesienno-zimową do jakiejś dużej jaskini oraz na wspólną zaległą wspinaczkę. Wtedy honorowo możemy uznać Wasz kurs za zakończony. Oczywiście mamy nadzieję, że nadal pozostaniecie aktywnymi grotołazami życzymy wam sukcesów w eksploracji i wielkich wypraw. Teraz Wy przejmujecie dowodzenie w wielkich projektach klubowych. Zdjęcie Tomek Manda

Czytany 68 razy