2017.11.19 Jaskinia Kasprowa Wyżnia i Kasprowa Pośrednia

Wyjazd kursowy w pigułce Wyjazd kursowy w pigułce Prentki

Grzegrzułka Tomasz, Izabela Rosner-Manda, Bartosz Baturo, Tomasz Manda

Spontaniczny wyjazd kursowy w niewielkim gronie. Start wyprawy spod stacji kolejki linowej w Kuźnicach, ze względu na zagrożenie lawinowe do górnego otworu jaskini Kasprowej Wyżniej szliśmy w miarę możliwości przez teren zalesiony (poza szlakiem). Do jaskini wraz ze sprzętem weszliśmy otworem górnym, następnie studnią zjechaliśmy do dolnej części wielkiej sali. Stamtąd (po pokonaniu i zabezpieczeniu przez Bartka kilkumetrowej ścianki) dostaliśmy się do otworu dolnego.

Po wyjściu na powierzchnię zjechaliśmy po około 70-metrowej ścianie i przeszliśmy trawersem do jaskini Kasprowej Pośredniej. W niej zjechaliśmy studnią do Sali Zawaliskowej, z której po obejrzeniu szczątków pewnego wyjątkowo pechowego lisa wróciliśmy do góry tą samą drogą. Cała akcja wraz z powrotem do Kuźnic zajęła około 7-8 godzin.

W trakcie wyprawy uczyliśmy się między innymi topografii i podstaw bezpiecznego poruszania się w terenie zagrożonym lawinami. Szlifowaliśmy również poręczowanie i deporęczowanie, asekurację przy wspinaczce i poręczowaniu trawersu, przepinanki oraz klasyka - węzły ;) Poznaliśmy również zasadę działania metody zjazdu na jednej nitce liny na tzw. "złodzieja". Za sprawą prowadzącego akcję Tomka zdobyliśmy sporo cennych informacji na temat przygotowywania się do takich wypraw pod kątem sprzętu i odzieży (z pewnością zaowocują one przy kolejnych, zimowych akcjach kursowych).

Mimo niesprzyjających warunków pogodowych wszyscy uczestnicy, jednogłośnie uznali wyjazd za bardzo udany ;)

Czytany 53 razy