2018.01.27 Jaskinia Miętusia do Wielkich Kominów

Dominik Sarnowski
Krzysztof Wiewióra
Teresa Zwierzchowska

Za nami kolejna barwna i tłumna kursowa akcja tatrzańska do Jaskini Miętusiej.
Pogoda na dojściu była dla nas szczególnie łaskawa: piękne słońce, lekki mrozik, trochę śniegu sumiennie wydeptanego przez obozy zimowe stacjonujące w Tatrach przez cały tydzień aż pod samą dziurę i stosunkowo niewiele lodu i wody w jaskini.
Cały, liczny zespół poradził sobie z Rurą, swoją drogą wywołującą sporo emocji zarówno na początku jaki przy końcu akcji, komorę pod Matką Boską, Szczekociny, Kaskady aż do Piaskowego Prożka. Część grupy zapuściła się jeszcze w rejon Wielkich Kominów aż do syfonu na -213 m. Około 100 m zjazdu urozmaiciła nam lejąca się zewsząd na głowę woda, nie wpłynęło to jednak negatywnie na morale zespołu i powrót był sprawny, dziarski i z poczuciem satysfakcji. Potem żurki i grzańce w knajpie przed doliną Kościeliską, bo jak raz akcja zakończyła się o zupełnie przyzwoitej jak na szefa szkolenia porze, a  knajpy tętnią życiem na okoliczność rozpoczętych ferii zimowych i sezonu skoków narciarskich w Zakopanem.
Czytany 63 razy