niedziela, 14 czerwiec 2020 00:40

Dziura Weteranów K.Bm-01.26
Długość: 17 m
Głębokość: 4 m

Wejście tworzy odkopana studzienka w skałach o całkowitej głębokości 1,4 m. Sprowadza ona do kilkumetrowego korytarza. Zaraz za wejściem znajduje się kolejna studzienka o głębokości 1,6 m. Stąd można iść albo dalej prosto albo w dół studzienką. Po jej pokonaniu znajdujemy się w niskim korytarzu o długości ok. 4 m. Z korytarza odchodzi kilka wyklinowujących się szczelin. W połowie jest on przegrodzony dużą skałą, która zawęża przejście dalej. Za studzienką natomiast korytarz się obniża. A za obniżeniem wchodzimy do niewielkiej salki o wysokości ok 1,5 m, długości ok. 3 m i szerokości ok 1 m. W kierunku NE można jeszcze wejść do równoległej ciasnej szczeliny. W jaskini zaobserwowano ćmy i pająki. W pobliżu otworu zaobserwowano nietoperze.

Obiekt eksplorowany od 2018 r. W pierwszej fazie działali tam Byli Członkowie Klubu - Marek Wiewióra i Mirosław Grupka, potem do ekipy dołączył Wacław Kosmowski z Sekcji Archeologicznej przy Speleoklubie Bielsko-Biała. Plan wykonał Paweł Gądek 11.06.2020.