2019.06.22 Jaskinia Meziad - ćwiczenia ratownicze

Dzięki uprzejmości speleoklubu Speodava (Tomi) oraz organizatorom manewrów uczestniczyliśmy jako Polski Team w 6 osobowym składzie w manewrach ratowniczych w jaskini Meziad w Rumunii.

W ćwiczeniach udział brało 37 osób. Była profesjonalna ekipa foto i video. Działania ratowników były nagrywane również dronem czego owocem jest relacja w mediach, którą można zobaczyć tutaj:

Wywiad w mediach

Zajęcia były prowadzone w turystycznej części jaskini, co stanowiło z pewnością dodatkową atrakcję dla zwiedzających. ale również nieco utrudniało działania ratowników.

Jako Polski Team odpowiedzialni byliśmy za 3 odcinki, w tym dwie tyrolki oraz opuszczanie noszy na ostatni odcinek do wyjścia. Współpraca z rumuńskimi ratownikami była niesamowitym doświadczeniem i przebiegała w bardzo miłej atmosferze. Wszystkie działania były bardzo sprawnie wykonywane i bardzo spokojnie. Momentami odnosiło się wrażenie, że nie istnieje bariera językowa.

W manewrach brali udział:

Tomi - STJ

Michał Gabzdyl - STJ