2019.11.23 Wielka Litworowa

Ela - Wielkopolski Klub Taternictwa Jaskiniowego
Marcin Freindorf - Krakowski Klub Taternictwa Jaskiniowego
Krzysztof Borgieł

Pisząc to sprawozdanie zorientowałem się, że był to wyjazd aż 3 klubów! Było bardzo miło. Z Kir ruszyliśmy o 6.30. Na Przysłopie Miętusim dołączyła do nas Ela.
Mniej więcej od wylotu Kobylarza zaczęła się zima. Śniegu sporo i bardzo zimny i mocny wiatr. Przebieranie nastąpiło dopiero pod zlotówką.
O 10.30 wszyscy ruszyliśmy w głąb jaskini.Po niecałej godzinie wszyscy byliśmy nad II Pięćdziesiątką. Wariantem historycznym dostaliśmy się na półkę wprowadzającą do Partii za II 50tką. Przez Smukłą 18 weszliśmy do Partii Waldiego a także prawdopodobnie do Sali Renaty. Kamil zlustrował także jedną ślepą jak się okazało studnię gdzie można było zaobserwować wpadający powyżej ciek wodny. W Partiach Waldiego spąg pokryty jest ciekawym piaskiem. Widać odmienny charakter tych partii.
Podczas powrotu zrobiono na ww. półce w II 50tce tzw. popas. Spotkano tam również 2 inne grupy - SBB pod wodzą Prymuli i 2 osoby z Sosnowca.
Wyjście do góry studniami odbył się sprawnie. 2 osoby wykazały się ambicją i nie zabrały pantina! Wycof z masywu nastąpił parami.