2021.08.6-8 Demianowska Dolina

Kawiak Piotr - osoba towarzysząca
Elżbieta Imielska
Maciej Pawełczyk

Postanowiłam dołączyć na weekend do grupy uczestniczącej w Jaskiniowym Tygodniu na Słowacji. W piątek było ognisko i okazja do wielu rozmów z kolegami Słowakami. Zaskakujące okazało się że jaskinia Cień Księżyca , o której długo dyskutowaliśmy, nie jest już najdłuższa jaskinią w Tatrach. Obecnie , jak mówią Słowaccy Speleolodzy, jest to jaskinia Javorinka , niestety nie jestem w stanie tego zweryfikować. W sobotę poszliśmy na rekreacyjną wycieczkę na Demianowską Górę. Zejście szlakiem zielonym było zaskakująco fascynujące :) musicie koniecznie się tam udać.  W niedzielę zwiedziliśmy Demianowską Jaskinię Lodową i tu ku naszemu zaskoczeniu okazało się, że w środku prawie nie ma lodu (poza małą kałużą jakby ). Osobiście byłam mocno zdenerwowana tym faktem bo oglądając wcześniej zdjęcia z jaskini byłam nastawiona na oglądanie pięknych lodowych formacji. Kierowana emocjami poszłam jeszcze do Demianowskiej Jaskini Wolności, i całe szczęście dla Słowaków ,okazało się, że jest piękna , warto było. Wróciliśmy do domu pełni pozytywnych wrażeń i postanowieniem , że za rok wrócimy :)