2021.10.07-14 - Speleo Nurkowanie Egipt

Waldemar Makoś - Osoba Towarzysząca
Wojciech Lichosik - Osoba Towarzysząca
Wojciech Jasiak

Samymi jaskiniami Grotołazi nie żyją, więc korzystając z okazji pandemicznego rozluźnienia, zorganizowaliśmy Speleo-Wczasy w Egipcie połączone z nurkowaniem. Dzielna klubowa ekipa wraz z osobami towarzyszącymi oraz znajomymi wyruszyła w samolotową podróż do miejscowości Safaga w Egipcie.
Na miejscu z zaprzyjaźnionym Polskim centrum nurkowym Dive-Top oraz Egipskim BlueSubmarine mieliśmy okazje zwiedzać nurkowo z łodzi wspaniałe rafy morza czerwonego. Osoby które są już nurkami, codziennie wypływały łodzią z portu na dwa nurkowania, natomiast osoby które przyleciały do Egiptu zrobić kurs nurkowy, przez pierwsze dwa dni uczyły się tego fachu na basenie hotelowym, po czym trzeciego dnia dołączyły do reszty grupy na łódź i poszerzały swoje zdobyte umiejętności już w morzu. Dzięki temu wyjazdowi klubowicze Martyna i Łukasz zostali nowymi certyfikowanymi nurkami z uprawnieniami nurkowania do głębokości 18 metrów, natomiast nasz klubowy instruktor Wacław poszerzył swoje uprawnienia do głębokości 30 metrów. Oprócz klubowiczów pozostali członkowie wyjazdu - Monika, Weronika, Waldemar też ukończyli podstawowy kurs nurkowania. Wymarzona Egipska pogoda dopisywała, więc  wieczorami wszyscy wspólnie przy wielkim stole na zewnątrz besiadowaliśmy, smakując hotelowych specjałów, oraz snując pomysły na następne wyjazdy.